Виходячи з виду діяльності, якою ми займаємося, ми часто спілкуємося з власниками бізнесу, що діє або з початківцями бізнесменами. Ми чули десятки історій починання і вирішили поділиться цими історіями, більш точніше було б їх назвати покроковий план відкриття точок громадського харчування.
І так, на самому початку розповімо про відкриття піцерії.
Рідко можна зустріти людину який не пробував піцу, а ще рідше можна зустріти людину яка б сказала - я не люблю піцу. Піца це хлібна коржик з соусами, сиром, грибами і м'ясом або ковбасою. Батьківщиною піци вважають Італію, але популярний цей продукт в усьому світі і Україна цього не виняток. І чому ж піца так популярна? І з кожним днем з'являється все більше і більше піцерій? Все просто - тому що, піца це смачний, ситий і недорогий перекус, а піцерія це місце куди можна піти великою компанією або відмінно провести час удвох.
І так повернемося до відкриття піцерії. На самому початку потрібно визначиться з бюджетом саме з бюджетом, тому що від бюджету буде залежати формат закладу. Це може бути проста доставка піци, кіоск з піцою, фуд-корт в торговому центрі, піца-бар або італійський ресторан з великим меню на додаток до піци.
Відразу скажемо, що на самому початку будь-якого бізнесу, відкриття піцерії тому не виключення, необхідно його зареєструвати згідно з усіма вимогами Українського Законодавства, обов'язково зареєструвати всіх найманих працівників і тільки після цього запускати бізнес.
У кожного формату закладу є свої індивідуальні особливості.
Доставка піци, без локації для відвідувачів це найдешевший варіант старту. Комплект обладнання та інвентарю тут невеликий, не потрібно орендувати приміщення з великою площею, та й місце тут не має великого значення. Не потрібно багато найманих працівників, можна заощадити на інтер'єрі. При правильному складанні меню і правильному маркетинговому плані це дуже навіть непоганий варіант для початку бізнесу з невеликими вкладеннями і щодо швидкою окупністю проекту. І так нам необхідно: реєстрація бізнесу і найманих працівників відповідно до ЗУ, пошук і оренда приміщення, придбання обладнання (піч для піци, тістоміс, прес для піци, слайсер, холодильний стіл, інвентар для піцерії), пошук постачальників продуктів для приготування, постійна реклама. Час окупності при правильному маркетинговому плані і правильному меню від 18 до 24 місяців.
Кіоск з піцою, цей варіант, з одного боку може здатися дешевше першого, але немає тому тут дуже важливо мати прохідне місце, природно з більш високою орендною платою. Місця оренди можуть бути поблизу ринків, вокзалів або ВНЗ. Комплект обладнання та інвентарю тут такий же як і у першого варіанта, кіоск повинен бути просторим і знаходиться він повинен в прохідному місці, тобто місце тут має ключове значення. Досить двох-трьох найманих працівників. При правильному складанні меню і фінансової доступності готової піци для більшості це дуже навіть непоганий варіант для початку бізнесу з невеликими вкладеннями і щодо швидкою окупністю. І так нам необхідно: реєстрація бізнесу і найманих працівників відповідно до ЗУ, пошук і оренда кіоску в прохідному місці, придбання обладнання зазначеного в першому варіанті, пошук постачальників продуктів для приготування. Час окупності при правильному місці оренди і правильному меню від 18 до 24 місяців.
Фуд-корт в торговому центрі, цей варіант більш витратний перших двох тому орендна плата в торгових центрах дорога, але це готовий рецепт прибуткового бізнесу тому що, відвідувачів в торгових центрах завжди багато. Місце для фуд-корти вибирати не потрібно, необхідно визначиться з популярним торгово-розважальним центром. Комплект обладнання та інвентарю тут такий же як і у першого і другого варіантів, місце повинно бути просторим. Достатньо трьох-чотирьох найманих працівників. При правильному складанні меню і постійної рекламі всередині торгового центру це дуже навіть непоганий варіант для початку бізнесу і щодо швидкою окупністю. І так нам необхідно: реєстрація бізнесу і найманих працівників відповідно до ЗУ, пошук популярного торгового центру і оренда там місця, придбання обладнання зазначеного в першому і другому варіанті, пошук постачальників продуктів для приготування. Час окупності при правильному місці оренди і правильному меню від 18 до 24 місяців.
Піца-бар, цей варіант більш витратний перших трьох тому необхідно підібрати просторе приміщення з високою прохідністю. Комплект обладнання та інвентарю тут значно більше тому меню необхідно буде розширювати плюс потрібна буде меблі і барна стійка. І так з обладнання нам потрібно: піч для піци, тістоміс, прес для піци, слайсер, холодильний стіл, інвентар для піцерії, посуд і столові прилади, кавоварка, фритюрниці, слайсер і, можливо, деякий додаткове обладнання в залежності від вашого меню. Приміщення повинно бути просторим і складатися з трьох-чотирьох кімнат і просторого залу. Штат тут повинен
бути на десять-п'ятнадцять найманих працівників. При правильному складанні меню, постійної рекламі і правильно обраному місці це солідний варіант для переходу бізнесу на новий рівень або старту з великими інвестиціями. І так нам необхідно: реєстрація бізнесу і найманих працівників відповідно до ЗУ, пошук приміщення, придбання обладнання, пошук постачальників продуктів для приготування. Час окупності може доходити до 60 місяців, а при декількох точках плюс продаж франшизи час окупності може скоротитися вдвічі.
Італійський ресторан авторської кухні, цей варіант найбільш витратний серед усіх тому необхідно підібрати дуже просторе приміщення з високою прохідністю і зробити там ексклюзивний і дорогий ремонт, щоб створити автентичну атмосферу-адже люди ходять до ресторану не тільки повечеряти. Комплект обладнання та інвентарю тут великий тому меню не повинно бути маленьким, а піца буде не основною стравою плюс потрібно буде багато авторських меблів і брендованого інвентарю. І так з обладнання нам потрібно буде то, що вказано при відкритті піца-бару плюс грилі для барбекю, грилі саламандер, пастоваркі, марміти і Чафіндіш, пароконвектомат, термопроцессори sous vide, посудомийні машини, соковижималки, льодогенератори, холодильники для вина і барний інвентар, можливо, деякий додаткове обладнання в залежності від вашого меню. Приміщення повинно бути просторим і складатися з п'яти-семи кімнат, просторих банкетних залів та кількох міні-залів для затишного проведення часу відвідувачів. Штат тут повинен бути на двадцять-сорок найманих працівників. При правильному складанні меню, постійної рекламі і правильно обраному місці це дуже солідний варіант для переходу бізнесу на новий рівень або старту з дуже великими інвестиціями. І так нам необхідно: реєстрація бізнесу і найманих працівників відповідно до ЗУ, пошук приміщення, придбання обладнання, пошук постачальників продуктів для приготування. Час окупності може доходити до 84 місяців, а в деяких випадках ресторанний бізнес окупається значно довше враховуючи кілька ребрендінгів.
Відкриття піцерії необхідно постійно підтримувати грамотно-побудованої маркетинговою політикою, навіть коли бізнес окупиться і буде приносити великі дивіденди
Ви можете стати першим!